Wat is Scouting?

Scouting Scherpenzeel e.o. maakt deel uit van Scouting Nederland. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer 110.000 leden. Er zijn ruim 1.100 scoutinggroepen bij Scouting Nederland aangesloten. Scouting is tevens een organisatie die zich in de 20e eeuw ontwikkeld heeft over de gehele wereld.

Het concept van scouting is volledig gericht op de ontwikkeling van een kind en gaat ervan uit dat kinderen spelenderwijs leren, groeien, samenwerken en zelfstandiger worden. Iedere speltak (leeftijdsgroep) heeft een aanbod van spel en activiteiten dat past bij de ontwikkelingsfase van die leeftijdsgroep. Door de indeling in leeftijdsgroepen blijft scouting uitdagend. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheden hij/zij krijgt. Waar de jongste speltak nog een volledig door de leiding bedacht en gestuurd programma draait, heeft de oudste speltak alleen nog begeleiding en bedenken zij hun programma's zelf. Scouting biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving.

 

Scouting is veel meer dan het doen van activiteiten in het bos, op het water of in het park. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS. De spelvisie geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat.